Banner
Retail Detail
Wednesday, 25 April 2012 20:37

Bij Vente-Exclusive.com is het altijd koopjestijd

Written by  Pauline Neerman (editorial office Belgium)
  • E-mail
Bij Vente-Exclusive.com is het altijd koopjestijd

De laatste jaren shoppen steeds meer consumenten online, ook voor mode- en lifestyleartikelen. Het bewijs dat de interesse groot is en blijft groeien, levert Vente-Exclusive.com: amper vijf jaar geleden startte de webshop met een paar kleine verkopen, ondertussen is ze uitgegroeid tot absolute marktleider in online privéverkopen in de Benelux. Vorig jaar nog werden er meer dan 1 miljoen artikelen verkocht en draaide de webshop een omzet van 30 miljoen euro. Nieuwsgierig naar het succesrecept gingen we te rade bij Peter Grypdonck, CEO van Vente-Exclusive.com.

Vente-Exclusive.com is een vrij jong verhaal en toch tellen jullie al een behoorlijk aantal leden. Bestrijken jullie enkel de Benelux?

P.G.: "Zo lang zijn we inderdaad nog niet bezig: vijf jaar om precies te zijn. In 2006 hebben we de eerste organisatorische stappen gezet en in 2007 zijn we effectief online beginnen te verkopen. Het systeem is eenvoudig, maar effectief: we werken met hetmember-gets-memberprincipe: onze community vertelt welke fantastische aanbiedingen we hebben, het is mond-aan-mondreclame 'pur sang'. Ons ledenaantal groeide hierdoor enorm snel aan.

 

Op dit moment tellen we ongeveer anderhalf miljoen leden, evenwichtig verdeeld over België en Nederland. Initieel wilden we enkel voor België opstarten, maar we merkten algauw dat de meeste fashionmerken Benelux-georiënteerd zijn, dus hebben we onze activiteiten uitgebreid naar Nederland en Luxemburg. Dit maakt dat we alleen in deze landen verkopen en er geen conflict is met afspraken van de door ons gevoerde merken met andere landen. Ons gesloten circuit is daarin cruciaal.

 

Landen waar onze positie reeds ingenomen is, zoals Frankrijk, zijn niet zo interessant. We kijken vooral naar markten die nog ontwikkeld kunnen worden. Het hoeven dus niet per se buurlanden te zijn. We zien nog mogelijkheden genoeg. Dé successleutel is in ieder geval: juiste aanbiedingen met een onberispelijke service."

Ik veronderstel dat vooral vrouwen jullie producten kopen? In welke leeftijdscategorie zitten jullie klanten?

P.G.: "Het gros van ons klantenbestand bestaat inderdaad uit vrouwen. Zij zijn doorgaans meer met mode bezig dan mannen. Veelal zijn het moeder en dochter die samen kiezen. De kern van de aankopen gebeurt echter door dames tussen 25 en 45 jaar. Ze kopen dingen voor zichzelf, maar vaak ook voor iemand anders. Toch is er een zekere tendens merkbaar waarbij steeds meer mannen de weg vinden naar modeland. Dat merken we aan de evolutie van ons klantenbestand: ondertussen bedraagt het aandeel mannelijke klanten meer dan dertig procent."


 

Hoeveel bezoekers telt Vente-Exclusive.com per dag? En hoe vertaalt dit zich in de verkoop?

P.G.: "Wij hebben meer dan 100.000 unieke bezoekers per dag. Vorig jaar draaiden we een omzet van dertig miljoen euro, goed voor één miljoen stuks. Per dag verkopen we momenteel gemiddeld tussen 3000 en 4000 artikelen, met uitschieters tot ver boven de 5000 artikelen per dag."


 

Hebben jullie veel retouren?

P.G.: "Onze retouren schommelen tussen een paar procent tot 25 procent. Alles wat een perfecte pasvorm vereist, heeft een hoger percentage aan retouren. Ook heb je moeilijke categorieën zoals schoenen, designerjeans en designkleding voor dames. Vanaf de datum van ontvangst hebben onze klanten 14 dagen de tijd om zaken in retour te sturen. We investeren in zeer hoge mate in onze retourservice, vermits we een wederkerende relatie met onze klanten hebben. Eigenlijk is dit rechtstreeks gelinkt aan het vertrouwen dat we willen uitstralen."


 

Op welk moment van de dag piekt de verkoop?

P.G.: "De eerste verkooppiek is al heel vroeg op de dag. We sturen onze 1,5 miljoen mails dagelijks uit vanaf 4 uur ‘s ochtends en kondigen ook via Facebook en Twitter dagelijks onze nieuwe verkopen aan. Voor onze mobiele iPhone-app wachten we bewust tot 8 uur. Veel mensen hebben hun smartphone immers op hun nachtkastje liggen en we gunnen onze klanten hun nachtrust. (lacht)

 

Diehard klanten durven hun wekker op vier uur te zetten als ze weten dat we een superaanbod uitsturen. Dé verkooppiek zit tussen 7 en 10 uur ’s ochtends. Mensen beginnen te kopen nog voor ze naar hun werk vertrokken zijn. Ook wanneer ze onderweg zijn, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer, en eenmaal op het werk blijven ze kopen. Door de grote interesse en de drukte op de site is het mogelijk dat sommige artikelen al enkele uren na de start van een nieuwe verkoop uitverkocht zijn. Snel zijn is dus de boodschap, net zoals tijdens de koopjestijd."


 

Kopen jullie klanten vooral via de computer of neemt de smartphone het stilaan over?

P.G.: "Het grootste deel van onze bezoekers komt naar de site via een computer, maar het aantal bezoeken via mobile devices stijgt maand na maand spectaculair. We weten dat op dit ogenblik ongeveer twintig procent van onze bezoekers naar de site komt via een mobile device. Hoeveel procent van deze bezoekers ook effectief een aankoop doen via hun mobile device, is moeilijk te zeggen.

 

Een kleine 10 maanden geleden hebben we onze iPhone-app gelanceerd. Die telt nu meer dan 35.000 vaste gebruikers. Heel binnenkort lanceren we ook een Android-app, om nog meer leden de mogelijkheid te geven om ons altijd en overal te kunnen bereiken. Zo zorgen we ervoor dat onze leden geen enkele topdeal moeten missen."


 

Hoe verloopt het logistieke proces bij jullie?

P.G.: "Wel, ons logistieke proces is anders dan bij de meeste “klassieke” webwinkels: wij hebben zelf namelijk geen artikelen op voorraad. De artikelen die we aanbieden in onze verkopen, liggen geblokkeerd bij de merken waarmee we samenwerken. Zodra een verkoopcampagne afgelopen is, bestellen we enkel die artikelen die effectief verkocht werden en deze laten we leveren bij Katoen Natie. Hierdoor is onze levertijd langer dan bij andere webshops, maar dit business model laat ons toe om die stevige kortingen te kunnen geven. We laten onze klanten altijd de keuze hoe ze hun pakket willen ontvangen: via thuislevering of via Kiala."


 

Hebben jullie bij de opstart van Vente-Exclusive.com veel weerstand gemerkt bij de retailers?

P.G.: "Bij sommige meer dan bij andere. In de beginjaren hadden een aantal merken hun twijfels, maar vooral de voorbije drie jaar is er veel veranderd. Veel retailers hebben ondervonden dat roeien tegen de stroom in geen zin heeft. We vormen geen bedreiging voor de retail, eerder een versterking. Door onze lage prijzen komen onze klanten immers vaak een eerste keer in contact met een bepaald merk en groeien ze uit tot 'merkbelievers'. Als het merk hen bevalt, gaan ze voor een ruimer aanbod naar de merkwinkel waar ze rustig kunnen kiezen en passen.

 

Dat is de feedback die we krijgen van de merken zelf. In tegenstelling tot een klassieke winkel verkopen wij in een gesloten gemeenschap en speelt het verrassingseffect. Er snel bij zijn is de boodschap: op is op en weg is pech! Eigenlijk zijn het bij ons elke dag solden… We voorzien wel altijd voldoende voorraad, want we willen niet dat onze klanten gefrustreerd geraken omdat alles op een half uur uitverkocht is."

Zijn de bricks aan een inhaalbeweging bezig, denkt u? Wat zou u in hun plaats doen?

P.G.: "Ik merk niet meteen een inhaalbeweging. Er is wel een verschuiving merkbaar naar online denken. Retailers die hier niet in meegaan, gaan er op termijn onherroepelijk uit. De consument is enorm geëvolueerd en is lang niet meer de consument van vroeger. Als je daar als winkelketen niet op inspeelt, prijs je jezelf uit de markt. Als je klant jouw aanbod niet online vindt, gaat hij online op zoek naar een gelijkaardige aanbieder. Daar ben ik heilig van overtuigd. Zelfs doe-het-zelf, dé traditionele 'bricks-and-mortar'-markt in Nederland, biedt haar merkartikelen online aan."


 

Hebben jullie plannen om ook in andere branches dan mode actief te worden?

P.G.: "Dat gebeurt nu al. We hebben bijvoorbeeld keukenspullen in ons assortiment die een gretige aftrek vinden. Er zit nog veel groeipotentieel in de markten die we nu bespelen, maar ik sluit niet uit dat we op termijn ook totaal andere branches zullen aanboren."

Zoals?

P.G.: "We willen online ook actief worden in totaal andere segmenten, maar dan zal het niet onder de naam Vente-Exclusive.com zijn. Als het een andere sector wordt, zal het ook een ander merk worden. Ook in de niet-impulsmarkt zien we mogelijkheden. Onze focus ligt nog steeds op Vente-Exlusive.com, maar vermits online zo snel gaat… Zeg nooit nooit!"

Stel: u wordt morgen weggehaald door een headhunter om een retailwinkel te leiden. Wat zou u doen met de kennis die u heeft opgedaan bij Vente-Exclusive.com?

P.G.: "Ik voel dat de perceptie in de retailsector verandert: e-commerce wordt niet langer als een bedreiging gezien, maar als een opportuniteit. Dit zou ik zeker benadrukken in mijn beleid. Ook denk ik dat Belgische bedrijven enorm kunnen leren van de Nederlanders. België heeft een tiental jaar geleden, toen e-commerce zich echt begon te manifesteren, de boot compleet gemist. Er is nu duidelijk een inhaalbeweging bezig, maar de opgelopen achterstand is moeilijk in te halen.

 

Hoewel België van oudsher een exportland is, hebben we online het omgekeerde meegemaakt. Je zou versteld staan van de hoeveelheid producten die Belgen online bestellen in het buitenland. De Belgische retailer moet beseffen dat als hij zijn producten niet online aanbiedt, hij klanten zal verliezen. Online kopen meer Belgen in het buitenland dan buitenlanders in België. Het is de omgekeerde wereld. De Belgische retailer is het aan zichzelf verplicht om online competitief te worden.

 

Voor de bricks bestaat evenwel geen eenduidige aanpak, vermits deze sector sterk afhankelijk is van de positie die je als winkel in de markt inneemt. Een mogelijke piste is om je aanbod offline te beschermen en online de competitie met de concurrent aan te gaan. Een andere aanpak bestaat erin om je winkelstock te beperken en je online aanbod uit te breiden. Heel belangrijk: zowel online als offline moet je dezelfde visie aanhouden. Als service je sterke punt is, moet je dit ook in het online verhaal doortrekken.

 

Online verkoop is een open markt. Kijk maar naar de muziek-, bank- of reissector. Het feit dat Ahold Bol.com koopt, zegt veel over het potentieel. De kopers zijn duidelijk van mening dat Ahold en Bol.com complementair zijn. Ik ben benieuwd wat daar de ontwikkelingen zullen zijn. Gaan ze Bol.com integreren? Een mogelijkheid zou kunnen zijn dat men Albert Heijn als afhaalpunt zal gebruiken, vermits deze keten in Nederland een grote densiteit aan winkels heeft. De winkelketen creëert zo een extra koopmoment en kan zijn productgamma uitbreiden naar andere sectoren. Albert Heijn vertrekt vanuit haar vertrouwensband met de consument. Sterk!"


 

In de volgende uitgave van het Retaildetail Magazine komt een interview met de president van Grupo Cortefiel (1800 winkels, nvdr.). Hij beweert dat we gaan evolueren naar een soort 'mobile second life'.

P.G.: "Dat klinkt aannemelijk. Als in je smartphone je confectie- en schoenmaten zijn opgeslagen, kun je offline een online beleving creëren in de winkel. Het fungehalte in de winkels moet zeker omhoog. De consument is dit gewend vanuit zijn online beleving. Bij Vente-Exclusive.com zie je onmiddellijk of jouw maten nog beschikbaar zijn. Dat vergemakkelijkt het nu-koopgedrag. Dit equivalent verlangt de klant op korte termijn ook offline. De factor ‘convenience’ wordt almaar belangrijker."


 

En wat met vakverenigingen? Thuiswinkel in Nederland, BeCommerce en nu ook SafeShops, leveren zij een toegevoegde waarde?

P.G.: "Thuiswinkel loopt mijlenver voor. We moeten in België ijveren voor een organisatie die dezelfde meerwaarde biedt voor distance sellers. Een vakorganisatie moet een spreekbuis zijn. Vente-Exclusive.com trekt mee aan de kar van SafeShops, omdat we hier een nieuwe dynamiek zien. Vakverenigingen zijn noodzakelijk omdat zij meningen en evoluties in de sector bundelen naar de buitenwereld toe. Wat SafeShops in België doet voor e-tail, doet Comeos voor retail."

 

 

Dit artikel verscheen eerder in de eerste editie van het RetailDetail Magazine. Lees het volledige artikel en het interview met Cortefiels Anselm Van den Auweland in het magazine.

Archief: Retailer in beeld

Coolblue: “Alles wat in een doosje past, is voor ons een opt

Het gaat allemaal snel voor Coolblue: wat in 1999 begon... Read more

Stefaan Le Clair: “Aan het omnichannel-boek kan iedereen mee

Vergeet alles wat de managementboeken je geleerd hebben: ze zijn, jammer... Read more

De geboorte van de nieuwe gierigaard

"De nieuwe consument is een gierigaard", besluit strategisch communicatieadviseur Katja ... Read more

Honderdjarig Leonidas wordt meer en meer een retailer

“Hoeveel Belgische merken vind je wereldwijd? En wie kan zeggen... Read more

Banner
Banner
Social Networks Volg RetailDetail op FaceBook Volg RetailDetail op Twitter Volg retailDetail op Facebook

Retail Detail nieuwsbrief

Copyright 2009-2014. Retail Detail BVBA. Alle rechten voorbehouden. Website: NILMEDIA.