Retail Detail
Monday, 18 June 2012 20:36

Tesco betaalt 50 miljoen euro om Japan kwijt te raken

Written by  Pauline Neerman (editorial office Belgium)
  • E-mail
Tesco betaalt 50 miljoen euro om Japan kwijt te raken

De Britse distributiereus Tesco doet zijn Japanse activiteiten van de hand aan Aeon, de grootste retailgroep van Japan. Daarmee houdt topman Philip Clarke zich aan zijn belofte van vorige zomer: na 9 verlieslatende jaren trekt Tesco weg uit het land van de rijzende zon, ook al moet het Aeon nota bene geld bij geven om er zijn winkels kwijt te raken.

Eerst nog herstructureren

Vandaag werd bekendgemaakt dat Aeon de helft van Tesco Japan overneemt, zij het voor een symbolisch bedrag. Op die manier ontstaat een joint venture, waarin Tesco vervolgens nog 40 miljoen pond (circa 50 miljoen euro) zal pompen om zijn Japanse winkels te herstructureren. Daarna is de kous af en zal Tesco niets meer te maken hebben met de Japanse onderneming, belooft de Britse distributieketen.

 

Clarke heeft de Japanse activiteiten in augustus vorig jaar al in de etalage gezet, bestaande uit 177 supermarkten en buurtwinkels in de regio van Tokio, onder de vlaggen Tsurakame, Tesco en Tesco Express. De retailer  trachtte sinds 2003 voet aan de grond te krijgen in Japan, maar kon er nooit positieve winstcijfers halen. De Japanse markt is volgens analisten bijzonder competitief en wordt gedomineerd door gemaksformules.

 

VS volgend agendapunt

De Britten zijn echter niet de enigen die het zwaar te verduren hebben gekregen in Japan. Walmart en Metro hebben er eveneens moeten vechten voor hun plek, terwijl Carrefour het na vijf jaar tevergeefs proberen uiteindelijk heeft opgegeven. Consumentenwensen zijn er immers ook erg grillig en het land lijdt onder sterke deflatie.

 

Nu Tesco uit Japan vertrekt, komt ook de discussie rond heteveneens verlieslatende Fresh & Easy (de poot van de distributiegroep in de Verenigde Staten) weer naar boven. Toen Philip Clarke de terugtrekking uit Japan aankondigde, vroegen heel wat aandeelhouders om een soortgelijk vertrek uit de VS. Een oproep die vandaag, gezien de zwakke kwartaalresultaten van de groep, opnieuw in alle hevigheid weerklinkt.

Banner
Banner
Banner
Copyright 2009-2014. Retail Detail BVBA. Alle rechten voorbehouden. Website: NILMEDIA.