Retail Detail
Wednesday, 13 June 2012 11:37

Vertrek CEO Esprit leidt tot onrust

Written by  Pauline Neerman (editorial office Belgium)
  • E-mail
Vertrek CEO Esprit leidt tot onrust

Ronald Van der Vis stapt op als CEO bij moderetailer Esprit. De 44-jarige Nederlander zegt te vertrekken om persoonlijke en familiale redenen, maar de aandeelhouders reageren geschokt. De angst heerst dat Esprit zonder Van der Vis niet in staat zal zijn om het recent gestarte herstelplan verder door te zetten.

Na CFO ook CEO kwijt

De aandelenkoers van Esprit tuimelde sinds de onverwachte bekendmaking meer dan 20% naar beneden, de grootste daling in bijna 15 jaar tijd. Analisten vrezen voor de langetermijneffecten op de modeketen, aangezien Esprit net begonnen is zich met behulp van een ingrijpend herstructureringsplan opnieuw op de kaart te zetten.

 

Van der Vis is bovendien al de tweede topmanager die vertrekt in een paar maanden tijd. Nog in december hield chief finance operator Chew Fook Aun het voor bekijken bij Esprit, dat noteert op de beurs van Hong Kong. Over een opvolger voor Van der Vis, die in 2009 het bedrijf binnenkwam, is nog niets bekend.

 

Geestelijke vader herstructureringsplan

In februari maakte Esprit nog een winstterugval van liefst 74% bekend voor het halfjaar tussen juli en december 2011. Van der Vis gaf toen toe dat Esprit “zijn ziel kwijt was” en onvoldoende kon opboksen tegen het dalende Europese consumentenvertrouwen en de verscherpte concurrentie van fast-fashionspelers als H&M en Inditex.

 

De topman besloot daarom het businessmodel te herstructureren, met een toenemende focus op retail en de Aziatische markten. Intussen is een nieuw wereldwijd winkelconcept gelanceerd en werden de verlieslatende Noord-Amerikaanse activiteiten stopgezet. Zonder voortrekker Van der Vis is het volgens analisten echter de vraag of Esprit voldoende middelen en competentie heeft om de ingeslagen weg succesvol verder te zetten.

Banner
Banner
Copyright 2009-2014. Retail Detail BVBA. Alle rechten voorbehouden. Website: NILMEDIA.