Retail Detail
Sunday, 05 February 2012 10:10

Miljardenverliezen voor Sony en Panasonic

Written by  Karin Bosteels (editorial office Belgium)
  • E-mail
De Japanner Kazuo Hirai vervangt vanaf april de Brit Howard Stringer aan het hoofd van Sony. De Japanner Kazuo Hirai vervangt vanaf april de Brit Howard Stringer aan het hoofd van Sony.

De Japanse elektronicagroepen Panasonic en Sony verwachten fors grotere verliezen dan tot nu toe gedacht. De dure yen, de gevolgen van de overstromingen in Thailand en de economische malaise wereldwijd liggen aan de basis van de miljardenverliezen. Eerder had ook al het Nederlandse concern Philips een nettoverlies van 1,3 miljard euro bekendgemaakt.

Panasonic: op naar recordverlies van 7,8 miljard euro

Panasonic verwacht voor zijn gebroken boekjaar, dat eindigt op 31 maart, een recordverlies van 780 miljard yen, of omgerekend 7,8 miljard euro. Dat verlies is een pak hoger dan de 420 miljard yen waar het bedrijf een kwartaal eerder nog van uitging. Het concern verwacht wel nog een operationele winst van zo'n 30 miljard yen (300 miljoen euro) en een omzet van een slordige 8.000 miljard yen (80 miljoen euro).

 

Panasonic schuift zelf een aantal verklaringen naar voren: de tegenvallende verkoop van tv's en smartphones, de reorganisatiekosten bij onder meer het overgenomen Sanyo (circa 2,5 miljard euro), de gevolgen van milieurampen (de tsunami in Japan en de overstromingen in Thailand), nieuwe belastingregels in Japan en de financiële crisis in Europa.

 

Tegen zoveel ontij lijkt geen kruit gewassen. Het derde kwartaal, dat op 31 december eindigde, klokte af op een nettoverlies van 197,6 miljard yen (zo'n 2 miljard euro); in dezelfde periode een jaar eerder boekte Panasonic nog een winst van 40 miljard yen (iets meer dan 398 miljoen euro).

 

Sony: op naar 2,2 miljard euro verlies

Ook Sony heeft het moeilijk: de groep sloot het laatste kwartaal van 2011 af met een nettoverlies van 159 miljard yen of omgerekend 1,6 miljard euro. Meteen een "trieste" primeur voor de groep, want nooit eerder in de 53-jarige geschiedenis van Sony sloot de groep vier kwartalen op een rij af met verliescijfers.

 

Voor het hele boekjaar, dat net als bij Panasonic op 31 maart eindigt, verwacht de groep dan ook een nettoverlies van 220 miljard yen, circa 2,2 miljard euro. Bij de voorstelling van de vorige kwartaalcijfers hoopte Sony nog het verlies te kunnen beperken tot 90 miljard yen: de toestand lijkt er dus snel achteruit te gaan...

 

Machtswissel moet het tij keren

Een dag voor de bekendmaking van de cijfers had Sony een wissel aan de top doorgevoerd. Kazuo Hirai, de voormalige topman van PlayStation, vervangt vanaf april de Brit Howard Stringer als directeur en bestuursvoorzitter. Stringer werd in 2005 binnengehaald omdat hij als buitenstaander meer voeling zou hebben met de markt en zich minder zou laten leiden door Sony-sentimenten. Nu kiest de groep weer voor een Japanse oudgediende aan de top. Hirai wist de gamedivisie van Sony weer winstgevend te maken, een huzarenstukje dat hij nu voor de hele groep moet zien te klaren.

 

In een interview liet de nieuwe topman al horen dat de werknemers van Sony "te veel teerden op successen uit het verleden" - zoals de Walkman en de PlayStation 2 - en dat een "superieure gebruikservaring" hét streefdoel moet zijn voor alle komende evoluties in het producten- en dienstengamma van Sony.

 
Banner
Banner
Copyright 2009-2014. Retail Detail BVBA. Alle rechten voorbehouden. Website: NILMEDIA.