first
  
last
 
 
start
stop
Banner
Retail Detail
Monday, 16 April 2012 08:18

Facebook koopt "customer loyalty"-app Tagtile

Written by  Karin Bosteels (editorial office Belgium)
  • E-mail
Facebook koopt "customer loyalty"-app Tagtile

Facebook is op expansietoer en neemt nu ook het Amerikaanse Tagtile over. Dat bedrijfje ontwikkelde een applicatie voor smartphones, waarmee bedrijven kortingen en acties kunnen aanbieden aan klanten die hun winkel(s) bezoeken. Via Tagtile kunnen de smartphonegebruikers ook punten sparen. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Hyperlokale klantentrouw bevorderen

"The easiest way to engage and reward your customers": zo promoot Tagtile zijn eigen app bij bedrijven die hun klanten in de winkels zelf willen belonen voor hun trouw. "U werkt hard om klanten naar uw winkel te lokken. Wij werken hard om ze geëngageerd en gemotiveerd te houden zodat ze terugkeren voor méér".

 

Smartphonegebruikers die de app (voor iPhone of Android) hebben gedownload, hoeven alleen maar hun toestel voor een Tagtile-kubus (foto) in een deelnemende winkel te houden en het systeem registreert hun bezoek. Tagtile linkt dan de aankoopgeschiedenis met de identiteit van de klant.

 

Dat levert de uitbater een schat aan informatie op over de herkomst van de klant, wat hij zoal koopt, hoe vaak hij langskomt enzovoort. Op die manier kan de handelaar aanbiedingen op maat sturen naar de klant in kwestie en zo diens trouw en koopgedrag stimuleren.

 

Facebook focust meer en meer op mobiel

Facebook maakt met deze overname eens te meer duidelijk welke richting het uit wilt. Vorig jaar kocht het bedrijf al een dozijn jonge bedrijfjes, grotendeels actief in het mobiele internet: Gowalla (geolocalisatie), Beluga (instant messaging) of nog Rel8tion (lokale reclame), en vorige week nog was er het nieuws rond de overname van de populaire foto-applicatie Instagram voor één miljard dollar (bijna 770 miljoen euro). 

 

Het is duidelijk: Facebook mikt steeds meer op de markt van het mobiele internet, die Zuckerberg in de prospectus voor de nakende beursgang van Facebook nog omschreef als "het grootste risico voor ons advertentiegedreven businessmodel". Niet geheel onterecht, want in 2011 haalde Facebook 85% van zijn inkomsten uit advertenties, maar daarvan kwam helemaal niets binnen via zijn mobiele platform... Dat wordt nochtans almaar populairder bij de Facebook-gebruikers: van de 845 miljoen actieve gebruikers bezochten er in december liefst 425 miljoen Facebook via hun smartphone.

 

Facebook is dus meer dan ooit op zoek naar andere inkomstenbronnen, want eens beursgenoteerd zal het bedrijf nu eenmaal aandeelhouderswaarde moeten creëren. Een technologie als die van Tagtile - en zeker de ervaring van de ontwikkelaars ervan - geeft Zuckerberg & co alvast de kans om e-commerce en sociale media op een hyperlokaal niveau aan elkaar te koppelen.

 

Banner
Banner
Banner
Copyright 2009-2014. Retail Detail BVBA. Alle rechten voorbehouden. Website: NILMEDIA.