first
  
last
 
 
start
stop
Banner
Retail Detail
Sunday, 27 November 2011 11:30

VS haalt 131 domeinnamen offline voor Cyber Monday

Written by  Karin Bosteels (editorial office Belgium)
  • E-mail

De Amerikaanse overheidsdienst Immigration and Customs Enforcement heeft ruim 130 domeinnamen - het grootste aantal ooit - in beslag laten nemen op beschuldiging van piraterij. De hele operatie gebeurt vlak voor Cyber Monday, een van de drukste dagen voor webshops.

Namaakproducten en illegale software

Nogal wat websites die offline zijn gehaald, zouden zich volgens de overheid schuldig gemaakt hebben aan de verkoop van namaakproducten - vooral kleding en sportschoeisel - of illegale software. Dat meldt de site Torrentfreak.com, dat de lijst met 131 "boosdoeners" op zijn website publiceert.

 

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse overheid tot zo'n drastische ingreep overgaat. In november vorig jaar werden ook al 82 domeinnamen offline gehaald, in een poging de commerciële belangen van Amerikaanse bedrijven te vrijwaren. 131 sites in één keer is echter wel een nieuw record.

Cyber Monday

De hele operatie kreeg de naam "Cyber Monday Crackdown", een verwijzing naar dé hoogdag voor webshops en -shoppers. Cyber Monday valt altijd op de eerste maandag na Thanksgiving - dit jaar dus 28 november - en is inmiddels uitgegroeid tot een van de drukste koopdagen op het internet: onlineshops pakken die dag uit met speciale acties en kortingen om het webwinkelen te promoten. Daarmee is Cyber Monday uitgegroeid tot de tegenhanger van Black Friday in de offlinewereld vorige vrijdag.

 

Ook in ons land raakt Cyber Monday stilaan ingeburgerd, zo blijkt uit een recente rondvraag van BeCommerce bij Belgische webshops: de ondervraagde bedrijven verwachten een omzet van 14% van hun totale omzet in de eindejaarsperiode te realiseren op Cyber Monday. Ondanks de crisis en het dalende consumentenvertrouwen rekenen de Belgische webwinkels trouwens op een lichte stijging van hun omzet de komende weken (in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar). Ze gaan ervan uit dat steeds meer consumenten de drukte in de winkelstraten beu zijn en zullen opteren voor het gemak: 24 uur op 24 open en netjes aan huis geleverd.

Banner
Banner
Banner
Copyright 2009-2014. Retail Detail BVBA. Alle rechten voorbehouden. Website: NILMEDIA.